Як за рік змінились ціни на продукти в Україні?

Поділитися

Прощай літо. Дива не відбулось. Останній місяць літа показав підвищення вартості 77% продуктів, які моніторяться державою. І хоча падіння вартості інших було суттєвим, навіть до 32%, як морква, але її одну весь місяць їсти не будеш.
Лідером серпневого цінового забігу стала картопля, яка додала 11%. До трійки увійшли також куряче філе +7% та бройлер +4%. Як можна зрозуміти державних дотацій на вирощуванні птиці вже не вистачає. Варена ковбаса показала зростання на 4%, яловичина та борошно – на 3%, капуста та свинина – трохи більше, ніж на 2%. Менше 2% додали житній та житньо-пшеничний хліб, рис. На відсоток стали дорожче в серпні цукор, молоко та пшоно. Зовсім трошки, але піднялась вартість усіх інших соціальних сортів хліба та батону, манки, ячної крупи, риби, вершкового масла, сметани та м’якого сиру.
Серед того, що стало в серпні дешевше, варто виділити овочі – морква -32%, цибуля та буряк – по -16%. Майже на 13% подешевшали яблука, на 6% яйця. Зовсім незначно знизилась вартість сала та гречки – менше ніж на 1%. Тому чекаємо офіційну статистику, але кожен сам відчув власним гаманцем ціни роблячи покупки та запаси на зиму. Факторами, які не дали на повну відчути свято низьких цін, стали девальвація гривні та погодні умови. І якщо перше питання можна вирішити в Національному банку, то друге лише в небесній канцелярії.

Як завжди експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували, як змінилися ціни за рік на соціальні продукти і визначили регіони, у яких темпи зростання найбільші або зниження були найменші. У цьому негативному рейтингу лідерами є Донецька, Закарпатська та Чернівецька області, у яких відбулось найбільше зростання – по 3 позиції продуктів у кожній. По дві – у Запорізькій, Київській, Луганській, Рівненській областях і місті Києві. По одному рекорду встановлено у Волинській, Миколаївській, Тернопільській і Черкаській областях.

Донецька область установила три антирекорди за рік. Бройлер в Україні зріс на 6%, а в Донецькій області на 26%. Рис у середньому по країні за рік подорожчав на 27%, а на Донеччині на 44%. М’який сир в середньому знизився на 5%, тоді як в області піднявся на 11%. Для порівняння, середня заробітна плата зросла в регіоні за цей час на 24%.
Закарпаття також показує значне зростання вартості продуктів на фоні збільшення показника середньої заробітної плати три роки поспіль вищого за середній по країні. Тому коли яловичина в Україні показала +17% за останні 12 місяців, то в регіоні +34%. Пшеничне борошно додало в країні 5%, а в Закарпатській області 28%. Буряк в середньому подорожчав на 70%, а в області на 172%. Середня зарплата за останній рік на Закарпатті додала 26%.
Чернівецька область. Сало має в Україні середній показник зростання вартості 40% за останній рік, а в області відбувся стрибок одразу на 77%. Варена ковбаса в країні подорожчала на 28%, а на Буковині на 55%. Соняшникова олія: Україна +5%, Чернівецька область +14%. Річне зростання середньої зарплати відбулось в регіоні на 23%.
На Запоріжжі білий хліб додав за рік 42%, а в Україні 28%. Курячі яйця: Україна +100%, Запорізька область +136%. Середня заробітна плата зросла в області за рік на 24%.
Київська область в рейтингу відзначилась макаронами та гречкою. Макарони додали в середньому по країні 59%, а на Київщині 95%. Політпродукт – гречка подешевшала в Україні на 26% за дванадцять місяців, а в області здешевлення відбулось всього на 2%. Річне зростання показника середньої зарплати становило в регіоні 27%.
Луганщина. Вершкове масло в Україні стало дорожче на 27%, а в регіоні на 50%. Молоко в країні має вартість на 30% вище порівняно з минулим роком, а в Луганській області на 60%. Заробітна плата за останній рік зросла в регіоні на 32%.
У Києві річне зростання вартості чорного хлібу відбулось на 69%, тоді як в Україні на 37%. За той же час цукор подешевшав в Україні на 9%, тоді як у столиці подорожчав на 9%. Середня зарплата підвищилась за рік в Києві на 21%.
Рівненська область. Картопля: Україна в середньому +5%, Рівненська область +44%. Капуста за рік стала коштувати в країні менше на 8%, тоді як на Рівненщині ціна зросла на 13%. Середня заробітна плата продемонструвала зростання за останній рік на 25%.
На Черкащині свинина стала дорожче за рік на 27%, тоді як в Україні на 17%. Середня зарплата за цей самий час зросла в області на 22%.
Волинська область встановила рекорд з подорожчання сметани – на 38%, тоді як в Україні вартість цього продукту збільшилась на 16%. За 12 останніх місяців середня зарплата в регіоні збільшилась на 26%.
Річне зростання ціни на моркву відбулось на Миколаївщині на 213%, у той час коли в середньому по країні вона стала дорожче на 137%. Середня заробітна плата стала більше за рік на 22%.
Тернопільщина. Цибуля подешевшала в Україні в середньому на 32%, а в регіоні цінник показав лише -15%. Зростання середньої зарплати за цей час відбулось на 28%.

Олексій Дорошенко

Туристи влітку принесли Закарпаттю майже 1 мільйон гривень. Тернопіль поки мовчить

За Тернополем злили 30 тонн відходів молочних продуктів