Для чого міська рада місто Львів назвала «Lwow»?

Поділитися

У ході реконструкції території навколо залізничного вокзалу на пл.Двірцевій з’явились, на перший погляд, непримітні металеві конструкції із назвами Львова, які офіційно не використовуються у жодній державі світу – «Lwow» і «Lemberg».

Назва «Lwow» офіційно використовувалася польською окупаційною адміністрацією після анексії західно-українських земель республікою Польща в ході Перших Визвольних Змагань (1917-1922рр.) і викликає критично негативне сприйняття не лише у тих мешканців, родичі яких брали участь у бойових діях у складі Української Галицької Армії, а й у всіх львів’ян та гостей міста. Вониі розуміють, якою ціною нам давалася боротьба за незалежність. А зазначені кришки колодязів є новими і не мають жодної історичної цінності, на яку можна опиратися при збереженні об’єктів (написів) із подібними назвами на території Львова.

Останні кілька років українська держава проводить роботу на зовнішній арені щодо правильного написання назв українських міст іноземними мовами. Було запущено інтерактивний флешмоб «Kyiv, not Kiev». Це стосується також і назви нашого міста, яка, наприклад, англійською пишеться «Lviv».

З метою отримання достовірної інформації про причину появи таких написів на пл. Двірцевій нами було надіслано запит у Львівську міську раду із дуже чіткими питаннями:

1) Хто є відповідальною особою зі сторони Львівської міської ради за встановлення цих табличок?

2) Хто або яка організація є безпосередньо виконала роботи по встановленню табличок?

3) Хто балансоутримувач цих табличок?

4) Чи було погоджене (якщо так, то коли) встановлення цих табличок із компетентними особами відповідних департаментів Львівської міської ради?

5) Якими документами керувалася відповідальна особа Львівської міської ради, яка погодила встановлення вищезгаданих?

6) Прошу надати копію сторінки погодженого робочого проєкту (ескізного проєкту) на виконання вищезазначених робіт, де видно погоджений графічний ескіз з вищевикладеними назвами міста Львова різними мовами та зрозумілі ідентифікаційні дані відповідальної посадової особи, що погодила даний ескіз.

7) Повідомити іншу супутню інформацію, що, на думку розпорядника інформації, може стати нам корисною з урахуванням характеру запиту.

У відповідь ЛКП «Львівавтодор», якому спрямували наш запит, повідомило, що розробниками дизайну цих «кришок колодязів» є спеціалісти львівського комунального підприємства «Інститут просторового розвитку», яке також є розробником загального проекту «Реконструкція прощі Двірцевої у м. Львові», а при розробці дизайну враховувалась та обставина, що пл. Двірцева прилягає до головного залізничного вокзалу, через який до міста прибуває багато іноземних туристів. Копії сторінки погодженого робочого (ескізного) проекту з погодженим графічним ескізом таких назв нам так і не надіслали.

Враховуючи всі ці обставини, нами скеровано звернення на міського голову Андрія Садового з вимогою замінити ці металеві конструкції на альтернативні із правильними назвами Львова.

Немало громадян уже пропонують вдатися до рішучих дій. Ми ж поки що звертаємося у встановленому законом порядку і чекаємо задоволення нашої вимоги. Інакше …

Суспільство майбутнього Львів

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Близько 8,5 млн грн отримав Тернопільський обласний центр екстреної медичної допомоги за лікування пацієнтів із COVID-19

Міська влада Тернополя не підтримала ініціативу спорудження пам’ятника Лесі Українці