З моменту повномасштабного вторгнення 24 лютого росія випустила по Україні майже 4 000 ракет різних типів

Поділитися

Нещодавні ракетні та безпілотні атаки російської армії на Україну тероризували цивільне населення, знищували критичну інфраструктуру та спричиняли хаос у тилу. Це є ще одним доказом того, що росія покладається на використання ракетних ударів як демонстрацію військової спроможності під час її невдач на фронті. Цього разу кремль має на меті відвернути увагу від своїх втрат на Херсонщині та запевнити російську аудиторію в доцільності своєї військової кампанії. Пропагандистська цінність цих повітряних атак означає, що росія, ймовірно, продовжить використовувати їх у майбутньому в Україні та, можливо, за її межами.

Нещодавно генерал США Марк Міллі закликав союзників України допомогти країні побудувати комплексну систему протиповітряної та протиракетної оборони. А буквально через день після цього 14 країн НАТО та Фінляндія підписали лист про наміри щодо розвитку «Ініціативи Європейського небесного щита» (European Sky Shield Initiative) – спільного проєкту захисту неба всього континенту через інтеграцію та координацію систем протиповітряної та протиракетної оборони своїх членів і координацію закупівель у цій сфері.

Поставки Заходом систем протиповітряної та протиракетної оборони в Україну означають, що незабаром вона зможе краще захищатися від терористичної тактики кремля. Ініціатива Sky Shield, у свою чергу, свідчить про те, що Європа уважно спостерігає за тяжким становищем України та діє на попередження щодо потенційних загроз її власному небу. Але ці процеси розбудови всебічної потужності протиповітряної оборони для України та European Sky Shield Initiative мають об’єднатися в майбутньому, не в останню чергу тому, що досвід України під час російської війни був би цінним надбанням для цієї європейської ініціативи.

Як ініціатива Sky Shield посилить європейську оборону

Ініціатива Sky Shield  – це  проєкт під керівництвом Німеччини, який залучає і країни, які поки не є членами НАТО, як-от Фінляндія. Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт нещодавно наголосила на цьому моменті, заявив, що «ми відкриті для всіх і ми знаємо з багатьох країн, що все ще існує великий інтерес [до ініціативи]». Крім того, географічне охоплення ініціативи Sky Shield ще не є вичерпним. Наприклад, Франція та Польща не приєдналися, а Сполучені Штати керуватимуть деякими об’єктами розміщення балістичних ракет у Східній Європі, не стаючи офіційним учасником проєкту. Таким чином, переговори про членство, ймовірно, триватимуть – з метою створення якомога більшого прикриття для європейського неба.

Згідно з поточними планами, ініціатива Sky Shield буде інтегрувати три системи для захисту від повітряних атак на близькій, середній і дальній відстані: німецьку систему протиповітряної оборони малої дальності IRIS-T, американську систему середньої дальності Patriot і ізраїльсько-американську систему ППО великої дальності Arrow-3. Проте переговори щодо переліку систем також тривають. США, наприклад, досі не дали згоди на постачання Ізраїлю Arrow-3. А оскільки Норвегія є учасником ініціативи, її система NASAMS малої та середньої дальності (також вироблена спільно зі США) може стати майбутнім претендентом.

Незалежно від специфіки, проєкт потребуватиме вирішення того самого завдання, яке зараз стоїть перед Україною – як інтегрувати різні системи ППО та координувати їхню роботу. Зараз Україна фактично є полігоном для цього завдання. Проте державам-учасницям «Небесного щита» доведеться вирішити додаткову проблему координації між собою національних систем протиповітряної та протиракетної оборони. Лише тоді Європа матиме надійний захист від найбільш ефективної наступальної тактики росії.

Що «Небесний щит» означає для України

Ініціатива може позитивно вплинути на можливості протиракетної оборони України. Адже координація виробництва та закупівлі протиракетної зброї є частиною плану. Країни-учасниці зможуть оптимізувати цей процес, роблячи спільні замовлення та спільно обговорюючи умови контрактів, а також коригуючи розподіл відповідно до потреб кожного члена. Наприклад, Німеччина, ймовірно, скористається цією можливістю для збільшення виробництва своїх систем IRIS-T. Це суттєво підвищило б шанси України найближчим часом замовити додаткові IRIS-T для посилення підрозділів, які Берлін вже поставив Києву.

У середньостроковій перспективі Україна повинна мати можливість приєднатися до ініціативи Sky Shield – і тим самим значно її посилити. Українські збройні сили мають як необхідний досвід, так і обладнання, щоб зробити цінні внески. Поряд з IRIS-T, наприклад, в Україні вже використовується система NASAMS, яка може зіграти ключову роль у проєкті. Дійсно, зараз українські війська будують цілу систему протиракетної оборони на основі сучасної західної зброї, а це означає, що незабаром вони також матимуть технічну спроможність стати рівноправним гравцем в ініціативі «Небесний щит».

Чого країни-члени ініціативи Sky Shield можуть повчитися в України

З моменту повномасштабного вторгнення 24 лютого росія випустила по Україні майже 4 000 ракет різних типів. Жодна країна в Європі ще не стикалася з такими масованими ракетними ударами. Це дало українським військовим значний досвід знищення цих повітряних цілей.

В одній нещодавній атаці Україна збила 43 з 83 ракет, запущених росією (52 відсотки). Крім того, під час удару по Києву минулого тижня українській ППО вдалося перехопити всі ракети та безпілотники, націлені на столицю – ймовірно, за допомогою IRIS-T. Ці можна вважати значними, оскільки росія завдавала ударів одночасно з півночі, сходу та півдня, що створює додатковий тиск на координацію перехоплення ракет. За останній місяць українські Збройні сили також збили понад 220 малорозмірних ракет із супутниковим наведенням «Шахед-136» іранського виробництва. І незабаром, якщо дані американської розвідки виявляться точними, Україна навчиться знищувати ракети іранського виробництва.

Тому війна росії в Україні є реальним випробуванням сучасних західних протиракетних систем у військовому конфлікті високої інтенсивності. Це дає унікальну можливість для виробників зброї виявити всі сильні та слабкі сторони своєї продукції та згодом створити більш досконалі версії своїх протиракетних систем. Європа може винести багато цінних уроків з цього українського «тест-драйву». Крім того, оскільки ініціатива Sky Shield не є ексклюзивною для країн НАТО, Україна може стати важливим майбутнім членом – і зробити свій внесок у захист передової лінії європейського неба.

Маргарита Хвостова, Дмитро Кривошеєв, Коаліція РПР, для European Council on Foreign Relations

Як розпізнати токсичного чоловіка?

Як підготуватися до надзвичайної ситуації?