Мільйонерів на Тернопільщині більшає як грибів після дощу

Поділитися

У 2009 році 9,5 тис. громадян Тернопільщини задекларували 210 мільйонів гривень доходів, у 2010 році – ця цифра зросла до 271 мільйона гривень ( 10,5 тис. тернополянин), у 2011-му – 10895 громадян і задекларували 322 млн. гривень

Хоча цьогорічна кампанія декларування доходів триває лише місяць, податківці уже нагадують про необхідність вчасно відзвітувати про свій стан і доходи, отримані торік.

Чому так важливо зробити це вчасно, здавалося б не варто переконувати. Це слід зробити для того, щоб у разі потреби громадяни звертались до податкової і мали вдосталь часу з’ясувати всі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації. Адже діяльність податкових органів спрямована на налагодження партнерських взаємостосунків із платниками податків, добровільність сплати ними податків та створення умов, які гарантують якісне їх обслуговування.

«Взаємоповага та формування високої податкової культури є основними стратегічними завданнями працівників податкової служби. Наша мета – перетворення податкової з фіскального органу на сервісну службу». Про це – в інтерв’ю з головою державної податкової служби у Тернопільській області Олександром Вітруком.

 

– Яка ситуація з декларуванням доходів спостерігається на Тернопільщині?

– В області намітилась позитивна тенденція щодо декларування громадянами доходів. Якщо в 2009 році 9533 громадянина області задекларували 210 мільйонів гривень доходів, то в 2010 році – ця цифра зросла до 271 мільйона гривень і таких доходів задекларували 10542 тернополянина. У 2011-му вже 10895 громадян області задекларували 322 млн. гривень доходів, отриманих у 2010 році.

На сьогодні вже 63 громадянина задекларували іноземні доходи, 11 – доходи від здачі в найм нерухомого майна, 27 – доходи від реалізації рухомого майна, 15 – від реалізації нерухомого майна, 37 – доходи, отримані у вигляді подарунків та спадщини.

Загалом декларації про отримані у 2011 році доходи подали 285 тернополян, з них 129 – які мають право на податкову знижку. Сума задекларованих доходів становить 8,7 млн. грн.

– З чим пов’язане зростання кількості бажаючих декларувати свої доходи?

– Такий факт свідчить про підвищення свідомості наших громадян щодо виконання їх конституційного обов’язку. Останнім часом ми нерідко згадуємо таке поняття як патріотизм. І це не просто слова. Якщо людина усім серцем любить своє місто та державу, сумлінно ставиться до роботи, яку виконує, переживає за долю рідного краю, дбає про нього у межах своїх можливостей, – то це вже вияв патріотизму.

– Олександре Васильовичу! Кожного пересічного громадянина цікавить хто саме у 2012 році має подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи?

– Насамперед зазначу, що статтею 67 Конституції України сплату податків визначено громадянським обов’язком перед державою та суспільством. І тому у 2012 році обов’язково треба подати декларацію тим громадянам, які отримували протягом 2011 року доходи не від податкових агентів (тобто від нерезидента чи фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність), іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування.

Особливістю цьогорічної кампанії є те, що декларацію мають подати ті громадяни, дохід яких у 2011 році оподатковувався за ставками 15% чи 17% та виплачувався двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує 9410 грн. (десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2011 року).

Крім цього фізична особа зобов’язана самостійно визначити суму податкового зобов’язання в поданій декларації та сплатити його до 1 серпня 2012 року.

А ще хочу наголосити, що кампанія декларування супроводжується не тільки сплатою громадянами податку до бюджету, а й обов’язком держави щодо повернення його частини внаслідок застосування платниками податку права на податкову знижку.

– Роз’ясніть, будь ласка, детальніше: що таке податкова знижка і хто з громадян має право нею скористатися?

– Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у відповідних випадках. До складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів, робіт чи послуг та визначають суму таких витрат і строк їх продажу. Сюди відносяться пожертви та благодійні внески неприбутковим організаціям; кошти, сплачені на користь навчальних закладів; витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій та на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини; суми витрат на сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя та проценти, сплачені за іпотечним кредитом; витрати, пов’язані з переобладнанням транспортного засобу, а також витрати на сплату видатків на будівництво чи придбання доступного житла.

– Декларування доходів – це добровільна справа?

– Звичайно. Законодавство України передбачає добровільне виконання громадянами свого конституційного обов’язку. Коли всі, хто повинен сплачувати податки, будуть їх сплачувати, економіка зростатиме. Це й буде запорукою покращення добробуту громадян. Однак у разі, коли громадянин отримав доходи та приховав їх – в такому випадку передбачена відповідальність.

– Податок на доходи фізичних осіб – основне джерело надходжень місцевих бюджетів. Є позитивні результати?

– Про позитивні результати декларування передусім свідчить статистика. Місцеві бюджети додатково отримали у 2009 році – 3,8 млн. гривень податку на доходи, в 2010 – 4,4 млн. гривень, в 2011 році – 9,8 млн. гривень податку. Це лише підтверджує той факт, що врешті-решт стався злам у свідомості громадян і переважна їх більшість сповідує європейський принцип „Податки – це плата за цивілізацію, за розвиток держави”.

– Які переваги мають громадяни, котрі сплачують податки, на відміну від тих, хто приховує свої доходи?

– Громадяни, які задекларували доходи, насамперед легалізували свої кошти, в тому числі отримані за кордоном. У такий спосіб вони завбачливо подбали про те, щоб до них не було жодних претензій з боку контролюючих органів. А також вони зможуть перетворити ці кошти у інвестиції і вкласти їх у власний бізнес, придбати нерухомість чи рухоме майно, тобто – вкласти інвестиції у своє майбутнє.

– Що побажаєте тернополянам на завершення нашої розмови?

– Хочу подякувати всім, хто вже задекларував свої доходи. А тим, хто не встиг ще цього зробити – нагадаю, що на період деклараційної кампанії, крім приймання декларацій у податкових інспекціях, здійснюються виїзди до всіх віддалених населених пунктів. Бланк декларації видається безкоштовно. На місці можна і проконсультуватись. Деклараційна кампанія триває до 1 травня. Однак, раджу не затягувати до останнього дня, тим більше, якщо ви претендуєте на повернення коштів. Відповідно до закону це має відбутися протягом 60 днів після подання декларації. Отож, не баріться.

 

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю

ДПС у Тернопільській області

Звернення голови державної податкової служби у Тернопільській області

Сьогодні кінцевий термін подання підприємцями декларації за 2011 рік