Над чим “страждають” тернопільськ прокурори?

Поділитися

10 серпня 2012 року у прокуратурі Тернопільської області відбулася міжвідомча нарада, на якій обговорювалося питання стану додержання законодавства щодо реального виконання судових про стягнення заборгованості до Пенсійного фонду України, податкової заборгованості, у тому числі – стягнення плати за землю.

 У заході взяли участь керівники органів прокуратури області, виконавчої влади та контролюючих органів.

Як наголосив у своєму виступі в.о. прокурора Тернопільської області Микола Люшненко: «Питання відшкодування коштів до бюджету та Пенсійного Фонду України – це один з найбільш актуальних у державі. Масове невиконання судових рішень набуло загрозливого характеру. І ця проблема вже вийшла за межі країни.

Достатньо назвати лише декілька цифр, щоб охарактеризувати «ефективність» функціонування існуючої у країні системи реального виконання».

Зокрема, 2012 року набрали законної сили рішення судів про стягнення заборгованості на користь органів Пенсійного фонду України в Тернопільській області на загальну суму 4 млн. 199 тис. грн. За рішеннями суддів, які набрали законної сили про стягнення заборгованості надійшло 1 млн. 337 тис. грн.(31,8%), в тому числі через органи державної виконавчої служби 478 тис. грн., що складає 11,3%.

Станом на 1 серпня 2012 на виконанні в органах державної виконавчої служби перебували 803 виконавчих листів на суму 14 млн. 763,3 тис. грн. з них 39 виконавчих листів на суму 642 тис. грн. перебувають на виконанні більше 6 місяців (Заліщицький, Зборівський, Підволочиський, Чортківський райони та м. Тернопіль).

Микола Олександрович також відзначив, що за позовами прокурорів в інтересах Пенсійного Фонду України дещо кращий рівень виконання, однак, також, потребує покращення.

Так, за позовами прокурорів на користь Пенсійного фонду України фактично стягнуто 952 тис. грн. (67,2 %).

Не краща ситуація склалася щодо повернення коштів до бюджету.

Невиконання судових рішень зводить нанівець роботу податкових служб щодо стягнення сум до державного бюджету.

Зокрема, станом на 1 серпня 2012 року на примусовому виконанні знаходиться 365 наказів судів (виконавчих листів) щодо стягнення 15,8 млн. грн. податкового боргу, в тому числі – 193 накази на суму 8,9 млн. грн. перебувають на виконанні більше 6 місяців. За 7 місяців 2012 року стягнуто податкового боргу за виконавчими документами на суму лише 600 тис. грн., що складає 3,7% від суми, яка підлягає стягненню.

Внаслідок активізації роботи прокурорів щодо стягнення коштів до бюджету, за судовими рішеннями, постановленими у сфері бюджетної системи, фактично стягнуто 1,7 млн. грн., що становить 85,1 % . На 84,2 % виконано рішення з питань оподаткування.

Зважаючи на актуальність питання захисту інтересів держави у сфері земельних відносин, особливої уваги потребує виконання рішень суду про стягнення плати за землю.

За період 2011-2012 років органами державної податкової служби Тернопільської області пред’явлено 146 позовів про стягнення з платників податків податкового боргу з земельного податку, в тому числі орендної плати за землю на загальну суму 3 млн. 677 тис. грн. Після винесення відповідних судових рішень від платників податків до бюджету надійшло 680 тис. грн. зазначених податків, що складає лише 18,4%.

Нарадою визначено ряд спільних заходів, які сприятимуть забезпеченню реального виконання судових рішень у повному обсязі та збільшенню надходження коштів до Державного бюджету.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Речі сакрального мистецтва, створені для храмів, повинні бути в храмах. Так є в усій Європі

Парламентські вибори 2012 року: очікування і ризики