Чи здорові ліси Тернопільщини?

Поділитися

Обговорили на колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

7 вересня ц.р. відбулася колегія Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства за участі начальника ТОУЛМГ Ігоря Попадинця, його заступників Ігоря Гуменюка та Олега Яремка, провідних та головних спеціалістів відділів управління, а також директора Кременецького лісгоспу Ігоря Криси, Тернопільського – Олега Данилевича, Бережанського лісомисливського господарства – Олександра Левчука, Бучацького лісового господарства – Руслана Прокіпчука, Чортківського лісгоспу – Михайла Кільчицького та природного заповідника «Медобори» Михайла Музики.

Відкрив засідання колегії начальник ТОУЛМГ Ігор Попадинець, який поінформував про засідання колегії Держлісагентства України та довів ряд завдань, які Держлісагентство поставило перед працівниками територіальних органів лісового господарства та лісогосподарських підприємств.

Зокрема, особливий акцент було зроблено на охороні лісів від пожеж і лісопорушень, захисту лісових насаджень від шкідників і хвороб лісу. Наявність працівників міліції в складі рейдових груп забезпечить належну охорону лісових масивів від лісопорушень та пожеж, а також притягнення лісопорушників до встановленої законом відповідальності та відшкодування збитків з виявлених лісопорушень. Як приклад, було наведено досвід двох обласних управлінь – Житомирського і Сумського, де така співпраця позитивно вплинула на вчасну протидію пожежам та порушенням лісового законодавства.

Ігор Миколайович також довів до присутніх про обов’язкове облаштування на рекреаційних пунктах в кожному держпідприємстві, підпорядкованому управлінню, павільйонів для торгівлі продукцією лісогосподарських підприємств.

Про стан виконання оздоровчих заходів підприємствами управління доповідав головний спеціаліст відділу контролю охорони і захисту лісу Іван Приймачук, який детально зупинився на тому, які профілактичні та попереджувальні заходи з охорони і захисту лісу від шкідників проведено службою за період від початку 2012 року.

Загальний санітарний стан лісових масивів області протягом 8-ми місяців 2012 року підтримувався, в основному, у належному стані. Проведено значний обсяг санітарно-оздоровчих заходів. Зокрема, відведено та виписано лісорубних квитків на проведення: вибіркових санітарних рубок на площі3164,4 газ вирубкою запасу53217 м.куб. (17 м.куб/га), суцільних санітарних рубок на площі –126,2 газагальною кубомасою23093 м.куб. (183 м.куб/га), ліквідація захаращеності на площі –163,4 газ кубомасою очистки534 м.куб. (3 м.куб/га).

Санітарно-оздоровчі заходи першочергово проводяться в насадженнях, які зазнали пошкоджень від вітровалів та буреломів поточного та минулих років, на ділянках, де відмічався природній відпад, сухостійні, всихаючі, сильно ослаблені та засохлі дерева, а також в осередках шкідників і хвороб лісу.

Санітарні рубки проводяться відповідно до планів санітарно-оздоровчих заходів затверджених Тернопільським облуправлінням та зареєстрованих ДСЛП «Львівлісозахист», які складено на основі лісопатологічних обстежень з урахуванням періоду, специфіки і ступеня пошкодження.

Планами санітарно-оздоровчих заходів на 2012 рік охоплено6765,1 гаабо 88,3 % наявних пошкоджених площ лісових насаджень, які потребують лісогосподарського втручання (7662,8 га).

У червні ц.р. на території області внаслідок сильних поривів вітру (вітровали, буреломи) зазнали шкідливого впливу лісові насадження на площі1237,4 га, обсяг пошкодженої деревини становить майже 16,5 тис. кубометрів. Лісогосподарськими підприємствами вжито невідкладні заходи щодо оперативного обстеження насаджень, що потребують проведення санітарно-оздоровчих заходів, відведення та розробки пошкоджених ділянок лісового фонду.

Станом на 01.09.2012 року підприємствами управління відведено та виписано лісорубні квитки (вітровал, бурелом) на площу510,4 га(41,2 %) загальною кубомасою12067 м.куб. (73,2 %), в тому числі: санітарне рубання вибіркове440,9 га(46,2 %) кубомасою6768 м.куб.(61,2 %), санітарне рубання суцільне25,7 га(112,2 %) кубомасою5130 м.куб. (110,3 %), ліквідація захаращеності43,8 га(16,8) кубомасою169 м.куб. (22,7 %).

До кінця поточного року всі пошкоджені лісові насадження внаслідок природного стихійного лиха мають привести до належного санітарного стану.

Загальна площа осередків шкідників та хвороб лісу в насадженнях області становить6378,2 га. Осередки шкідників лісу відсутні. Таким чином, площі осередків шкідників та хвороб лісу протягом інвентаризаційного періоду зменшилися в цілому на111,5 гаабо 1,7% і у відсотковому відношенні до загальної площі держлісфонду становлять 4,1 %. Проведеним комплексом лісогосподарських заходів протягом 2011 року ліквідовано1840,0 гаосередків хвороб лісу (42% від розроблених пошкоджених площ лісових насаджень, які потребували лісогосподарського втручання).

Основними хворобами лісових насаджень є:

–         опеньок осінній3661,1 гаабо 57,4 %;

–         бактеріальний рак ясена1001,4 гаабо 15,7 %;

–         коренева губка705,8 гаабо 11,1 %;

–         поперечний рак дуба435,9 гаабо 6,9 %;

–         голландська хвороба264,5 гаабо 4,1 %;

–         трутовики211,3 гаабо 3,3 %;

–         стовбурні гнилі26,8 гаабо 0,4 %;

–         інші хвороби71,4 гаабо 1,1 %.

Практично всі осередки (86,6 %) в тій чи іншій мірі потребують проведення мір боротьби. За даними осередками ведеться посилений нагляд і проводиться комплекс профілактичних заходів із приваблення ентомофагів. Нагляд за осередками шкідників лісу ведеться рекогносцирувальним і детальним методами.

Навесні 2012 року лісогосподарські підприємства проводили профілактичні наземні біологічні заходи боротьби з шкідниками лісу шляхом розвішування шпаківень (гнізд) для птахів, огороджуванням мурашників та посіву нектароносів. Всього проведено захист лісів від шкідників біологічним методом на площі1879 га, вартість заходів становила 15,4 тис.грн.

Лісогосподарськими підприємствами області постійно проводиться робота щодо поліпшення санітарного стану лісів, належного натурного оформлення і благоустрою територій лісового фонду, притягнення до відповідальності посадових осіб і громадян за порушення лісового законодавства.

Прес-служба Тернопільського облуправління

 лісового та мисливського господарства

 

 

Як міліцейський генерал Бедриківський став кандидатом від влади

«Заробили» на торгівлі спиртним і цигарками 42,2 тис. грн. фінансових санкцій