Допомагаємо виховувати успішну, творчу, обдаровану особистість дитини

Поділитися

До 15-річчя Всеукраїнського Дня бібліотек

Бібліотекар веде дітей у світ духовності, творчості і знань. Для реалізації соціальних ініціатив Президента України В. Януковича «Діти – майбутнє України» та Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України», Тернопільська обласна бібліотека для дітей та бібліотеки області створюють всі належні умови.

Зокрема, реалізації творчих здібностей дітей сприяє створення у бібліотеках, що обслуговують дітей гуртків та клубів за інтересами, яких функціонує при бібліотеках області понад 60, які відвідує біля 900 осіб. При відділі мистецтв ОБД створено гурток «Весела майстерня», з метою розвитку творчих здібностей дітей (учнів 3-8 класів) де вони можуть поділитись своїми творчими здобутками, отримати оцінку фахівців власних робіт. Завданням гуртка є розвиток творчих здібностей дітей, формування художнього смаку та розширення їх кругозору. Під час занять діти навчаються власноруч виготовляти витинанки, аплікації, сувеніри, обереги, ляльки-мотанки, вивчають різноманітні техніки рукоділля. На веб-сайті бібліотеки (www.odb.te.ua) cтворено блог «Багатобарвний світ мистецтва» та мікроблог «Весела майстерня» (http://veselamajsterny.blogspot.com/), де можна дізнатись про його роботу.

У гуртках та клубах за інтересами, які діють сьогодні в області на базі бібліотек для дітей практикуються години творчості «Талановиті рученята», майстер-класи з виготовлення різноманітних поробок, які проводять майстри прикладного та народного мистецтва. Тематика клубів та гуртків, що діють при бібліотеках найрізноманітніша: «Узвіз кмітливих» (Підволочиська ЦБД), «Всезнайко» (Монастириська ЦБД), «Юні господарочки» (Хоростківська міська бібліотека для дітей), «Павутинка» (Копичинецька міська бібліотека для дітей), «Родинна світлиця» ( в співпраці з «Школою щасливого батьківства і материнства» ЦБД №1 м. Тернополя), «Стежечка» (Борщівська ЦБД), «Книголюб» (Зборівська ЦБД), «Джерельце» (Заліщицька ЦБД), «Краяни» (Бережанська ЦБД). Учасниками таких об’єднань є читачі-учні загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів та дошкільних закладів цих населених пунктів.

Сьогодні у бібліотеках для дітей реалізуються заходи в рамках I етапу Всеукраїнського Конкурсу дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше» (з 1 червня по 1 вересня 2013 року – обласний етап). Основним завданням Конкурсу є стимулювання пізнавальної активності, розвиток фантазії та творчих здібностей дітей, надання можливості кожному відчути радість досягнення успіху, повірити у власні сили. Конкурс охоплює учнів 1-11 класів та проводиться в Україні до 1 грудня 2013 року.

Для реалізації можливостей талановитих та обдарованих дітей, обласна бібліотека для дітей ініціювала проведення обласного конкурсу для сімей, що люблять і шанують книгу «Читаємо всією сім’єю». Він спрямований на виявлення та заохочення до творчості як дорослих членів родин так і їх дітей. Конкурс передбачає виготовлення творчих робіт, присвячених книзі, читанню в сім’ї (твори, оповідання, вірші, плакати, малюнки, поробки). У 2012 році переможцем стала родина Пацариних з м. Заліщики (конкурс відкритий для усіх читаючих родин і надалі http://www.odb.te.ua/?menu=info&id=2049).

Сьогодні в області серед бібліотек для дітей йде активний процес створення інформаційних баз даних, комплексно-цільових програм «Обдарованість», «Обдаровані діти», направлених на роботу з обдарованими дітьми, якими дитячі книгозбірні передбачають створення середовища для обдарованих дітей, де дбають про їх вільний розвиток, а бібліотекарі є посередниками у світі пізнання та розвитку їх творчих здібностей.

Л. Томків – завідувачка науково-методичного відділу

Тел.: 25 39 41

Рибоохороний рейд ринками Кременця завершився конфіскацією 186 кг риби

***

Рибоохоронний рейд на річці Іква

***

Михайло Головко розповів чому не міг голосувати за Чортків

***

Чорткову дали статус міста обласного значення через гроші, великі гроші чи дуже великі гроші?

***

Чортків – це по дорозі до Євросоюзу!

***

Ігор Побер розповів про сльози нардепа, коли Чортків “не пройшов” перший раз (аудіо)

***

Іван Стойко розповів як домігся прийняття постанови по Чорткову (аудіо)

***

Як депутати голосували за надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування (весь список)

***

Громадськість проти передачі Почаївської лаври російській церкві

***

Олексій Кайда теж вітає Чортків

***

Чортків отримав статус міста обласного значення навіть без голосу свободівця Михайла Головка

***

313 нардепів надали Чорткову статус міста обласного підпорядкування

***

До Тернополя приїде Сергій Магера, який співав разом з Басковим і Монсерра́т Кабальє́

***

Голова ОУН Стефан Романів: За фальсифікації треба відповідати

***

Жінка завжди має залишатися жінкою!

***

Прокурорами Тернопілля встановлено порушення при наданні путівок на оздоровлення до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія»

***

Тернопільські податківці зустрілися з виробниками меблів та хліба

***

Налікували! 24 гривні витратили на ремонт зубів одного працівника тролейбусного депо

***

Сайт Тернопільської міської ради – найгірший в Україні

***

Такого дня Тернопільського Студента у файному місті ще не було!

***

Мер Тернополя розраховується за підтримку на виборах?

***

Відкритий лист до Міністра внутрішніх справ щодо ідентифікації міліції

***

 

До Всесвітнього Дня серця у Тернополі відбудеться акція “Збережи своє серце!”

Ольга Герасим’юк та Віктор Павлік про чортківське підвищення