Громадськість проти передачі Почаївської лаври російській церкві

Поділитися

«Україна намагається увійти в європейську спільноту не без присмаку «рускага міра» – так вважає один з лідерів громадського об’єднання «Українська справа» Тарас Гребеняк. Така оцінка викликана поданням законопроекту № 3194 від 5 вересня 2013 р., авторами якого є регіонали Мірошниченко Ю.Р., Пшонка А.В., Шипко А.Ф. Цим законодавчим актом хочуть створити передумови для передачі комплексу споруд Почаївської лаври православній церкві під юрисдикцією московського патріархату.

Почаївська лавра на нинішній день є форпостом московської церкви в Галичині і Волині не без участі державної влади. Хоча з моменту свого зародження цей духовний центр розвивався виключно як український, без будь-якого промосковського забарвлення. І лише останній період історії, який можна охарактеризувати як окупаційний режим Російської імперії, робить Почаїв плацдармом російської православної церкви.

Впродовж років незалежності України мешканці Галичини і Волині намагалися усунути вплив російської церкви на Почаївську святиню, проте це питання що раз більше набувало політичної ваги на київських пагорбах. Всупереч рішень органів місцевої влади офіційний Київ за часів правління Л.Кучми намагався зберегти за Московським патріархатом комплекс споруд лаври. І якщо до нинішнього дня вони залишалися у власності української держави як визначні пам’ятки історії, то сьогодні обранці від Партії регіонів їх хочуть подарувати патріарху Кірілу (читай В.Путіну).

«Офіційний Київ займає позицію дволикого Януса, – вважає Тарас Гребеняк. – З одного боку нам дуже хочеться в Європу, з іншого, ми готові віддати Росії свої душі. По іншому не можна оцінювати позицію регіоналів та В.Януковича, речник якого вніс законопроект у Верховну Раду України. Це є прямим свідченням того, що інтерес чинної влади в євроінтеграційних процесах є виключно в економічній площині. Цих бездуховних осіб подальша доля українців як великої європейської нації зовсім не турбує».

Громадське об’єднання «Українська справа» звертається до всіх українців в Україні та за її межами з закликом виступити солідарно на захист духовних інтересів української нації і не допустити передачі національного майна чужій церкві.

Як депутати голосували за надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування (весь список)

***

Громадськість проти передачі Почаївської лаври російській церкві

***

Олексій Кайда теж вітає Чортків

***

Чортків отримав статус міста обласного значення навіть без голосу свободівця Михайла Головка

***

313 нардепів надали Чорткову статус міста обласного підпорядкування

***

До Тернополя приїде Сергій Магера, який співав разом з Басковим і Монсерра́т Кабальє́

***

Голова ОУН Стефан Романів: За фальсифікації треба відповідати

***

Жінка завжди має залишатися жінкою!

***

Прокурорами Тернопілля встановлено порушення при наданні путівок на оздоровлення до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія»

***

Тернопільські податківці зустрілися з виробниками меблів та хліба

***

Налікували! 24 гривні витратили на ремонт зубів одного працівника тролейбусного депо

***

Сайт Тернопільської міської ради – найгірший в Україні

***

Такого дня Тернопільського Студента у файному місті ще не було!

***

Мер Тернополя розраховується за підтримку на виборах?

***

Відкритий лист до Міністра внутрішніх справ щодо ідентифікації міліції

***

Олексій Кайда теж вітає Чортків

Як депутати голосували за надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування (весь список)