Титанік цивілізації

Поділитися

У світі існує невпевненість у майбутньому. Кожна людина намагається усвідомити, прогнозувати своє життя, життя рідних, забезпечити стабільність , прогнозованість, хоча би для дітей. Усе для людини, суспільства залежить від міри усвідомлення того, що навколо відбувається. Від розміру того кола свідомості залежіть життя його та оточення.
Не багато людей пов’язує свої проблеми з природним середовищем. Не враховують вплив поведінки на територію де вони живуть, на інших людей. Обмежене мислення веде до згубних дій на усе середовище та людей у ньому.
То від чого залежить наше майбутнє? На думку багатьох вчених та простих людей, головним чинником, від якого ми усі залежимо, є стан ПРИРОДИ, яка надає нам можливість жити.
Для того, щоб реально усвідомити наслідки нашого господарювання на планеті, слід надати факти.
Як що попередні століття зникало по два види ссавців на кожні десять тисяч, то ХХ – ХХ1 століттях ця цифра зросла у 114 разів.
Вчені використали формулу та перевірили чи загрожує вимирання на Землі сьогодні? Виявилось, що подібна криза може початися вже з 2100 року.
Нещодавно 15 тисяч вчених з 184 країн світу підписали документ – друге попередження людству , де описуються головні загрози для існування всього живого на планеті.
За останні 25 років ситуація значно погіршилася.
На 26% скоротився об’єм доступної питної води на одну людину
На 75% збільшилося число мертвих зон у океанах
Вирубано 120 млн. га. лісів.
Продовжується ріст оксиду вуглецю в атмосфері та середньорічна температура.
На 29% скоротилась чисельність тваринного світу.
У цілому більше 1 мільярду людей не мають прямого доступу до питної води.
Ліси на планеті – основний регулятор клімату на земній кулі та утримувач води. Ліси Амазонки вважають легенями планети. А що робиться з ними? Згідно з даними, наданими бразильським урядом, показник вирубування тропічних лісів Амазонки за рік виріс на 28 %. І досягнув 5843 квадратні кілометри тропічного лісу. Ліси поглинають приблизно одну третину емісії викопного палива (приблизно 2.4 мільярда тонн вуглецю щорічно вони виводять з атмосфери).
І для того, щоб з’явився шанс серйозно вплинути на зміну клімату – глобальна вирубка лісу має бути зупинена.
Наступною проблемою цивілізації є танення льодовиків. Згідно з супутниковими даними, у вересні 2016 кількість льоду в Арктиці досягла історічного мінімуму, до 2,57 мільйонів км2.
Інститутом Потсдама вивчення кліматичних змін в Німеччині опублікували прогноз, згідно з яким ближче до 2100 року у зв’язку з таненням континентальних льодів рівень світового океану підвищиться на 0,75-1,5 метра. В результаті багато міст Америки і Європи виявляться під водою. У найвищій зоні ризику Венеція, Лос-Анджелес, Амстердам, Гамбург, Санкт-Петербург і деякі інші великі міста.
Якщо узагальнити опис стану ПРИРОДИ, то можна сказати, що це танення льодовиків, висихання озер, ерозія берегів, настання пустель, зникнення питної води, загрозливе засмічення річок, морів, океанів.
Глава Всесвітньої метеорологічної організації Петтери Таалас стверджує, що вже до кінця цього століття світ чекає глобальна кліматична катастрофа. За даними організації, зміст вуглекислого газу в атмосфері зараз найвище за останні 800 тисяч років.
Окремі вчені стверджують, що сучасна швидкість збільшення вмісту вуглецю в океанській воді може запустити масове вимирання морських тварин вже в 2100 році. При цьому, в зоні максимального ризику знаходяться як найбільші так найменші тварини.
Люди і природа рухаються до зіткнення один з одним. Зрозуміло що перемога буде за природою без людей.
Зараз на порядку денному людства глобальні виклики – геополітичні конфлікти, тероризм, міграція, потоки біженців, голод, зміна клімату.
При цьому населення планети виросло на 35 відсотків або два мільярди за 25 років, а популяції багатьох видів ссавців, рептилій, риб зменшилися на 30 відсотків. “Людство стало причиною шостого за останні півмільярда років масового вимирання тварин і катастрофічної втрати біорізноманіття. Скоро буде надто пізно, щоб відхилитися від нашої траєкторії падіння.
Вчені пропонують ряд шляхів вирішення проблеми, включаючи створення природних заповідників, скорочення кількості харчових відходів, впровадження більше екологічних технологій, зміну моделей споживання за допомогою економічних стимулів. Для розробки нових методів поліпшення клімату, і оцінки поточної кліматичної ситуації на Землі активна група учених створила нову організацію, Alliance of World Scientists. .
Прикладів можна приводити ще багато, усі вони свідчать про те, що наш пароплав цивілізації впевнено рухається до свого айсбергу. Наразі немає достатніх зусиль щоб повернути штурвал пароплава від тої криги.
А що відбувається в Україні?

Погіршення стану лісів в Україні сьогодні є однією з найбільших екологічних проблем. Загалом, за останні десятиліття спромоглися знищити більше 50% усіх лісів. Експерти застерігають, якщо ставлення суспільства до лісу не зміниться, вже через декілька десятків років вони стануть рідкістю.
Вода є джерелом життя усіх.
Наразі, попри те, що Україна має значні сумарні водні ресурси, велика їх частина не може бути використана. Як наслідок, за їх поновлюваними запасами на одного жителя, наша країна є однією з найменш забезпечених країн у Європі. Сучасний стан водних ресурсів жахливий. Згідно з офіційною статистикою: щороку у водойми України скидають близько 300 млн. кубометрів неочищених стоків. Неофіційна статистика показує значно гірші результати.
Стан води й повноводдя цих водних артерій залежать головним чином від стану їх приток — малих річок, яких налічується близько 63 тис. Вони мають величезне значення (варто згадати, що 90 % населених пунктів розташовані саме в долинах малих річок та користуються їхньою водою). Проте стан малих річок України на сьогодні є надто складним: понад 20 тис. їх вже зникло, пересохло. Це, звичайно, зумовлює деградацію великих річок, тому проблема їх збереження й оздоровлення — одна з найгостріших для України. У тернопільській області навіть не знають скільки малих річок зникло.
Актуальним для України є питання стану еліти та її відношення до народу. Це не еліта, це верхівка яка перетворила свій народ у рабів, і себе прирекла бути рабами для інших.
Тому Україна додає швидкості тому пароплаву цивілізації у напряму до трагічної криги.
Чому у цій ситуації дані проблеми цивілізації не є головними? Чому основні зусилля спрямовані на протистояння народів, релігій? Основний фінансовий, інтелектуальний потенціал країн спрямований на війну. Релігії не виконують функції духовного об’єднання людей .
Загострення надзвичайне, усе на межі глобального зіткнення. Дії США, Росії, Кореї можуть запалити шнурок війни.
У цій ситуації кожен з нас повинен робити усе можливе щоб наш пароплав не став Титаніком наших життів.
Олександр Філь 24.12.2017р.

Кишеньковий злодій у Тернополі пограбував 21-річну жительку з Рівненської області

Хочете неймовірний різдвяний вечір? Приходьте 9 січня до театру на концерт Оксани Мухи