“Велика сімка” вимагає від Росії звільнити українських моряків

Поділитися

Міністри іноземних справ “Великої сімки” вимагають від російської влади звільнити українських моряків і повернути Києву кораблі, затримані під час конфлікту у Керченській протоці.

“Немає жодного виправдання застосуванню Росією сили проти українських кораблів і їх екіпажу”, – йдеться у спільній заяві очільників МЗС Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Британії, США, а також Верховного представника ЄС.

Міністри також закликали Москву “утриматися від стовреня перешкод для законного переходу через Керченську протоку”.
Раніше у п’ятницю стало відомо, що 21 українського моряка, арештованого в Криму після інциденту в Керченській протоці, доправили у московський СІЗО “Лефортово”. Ще троє наразі перебувають в лікарні, оскільки під час обстрілу свого корабля вони були поранені.

Президент ЄС Дональд Туск заявив, що країни Євросоюзу в грудні, найімовірніше, подовжать санкції проти Росії.

“Європа єдина у своїй підтримці суверенітету України і її територіальної цілісності. Тому я впевнений, що ЄС подовжить санкції проти Росії в грудні”, – сказав Туск напередодні початку саміту “Великої двадцятки” в Аргентині.
Після анексії Криму Росія вважає півостірів і води, що його омивають, своїми. Україна і більшість країн світу з цим не згодні. Міністри G7 у своєму зверненні ще раз зауважили, що ніколи не визнають Крим російським.

В неділю, 25 листопада, стало відомо, що російські прикордонники захопили українські кораблі та моряків, які на них перебували.

Російська сторона запевняє, що українські кораблі не подавали запит на прохід через Керченську протоку і винуватить Київ у провокації.

За словами начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, це була планова і законна морська операція, яка не передбачала жодних військових дій. Однак російські кораблі застосували зброю на ураження.

Троє українців отримали поранення.

В прес-службі ФСБ наполягають, що українські кораблі “здійснили спробу незаконних дій” у межах “територіального моря Росії” (яким Кремль вважає води біля Криму) й не реагували на вимоги про зупинку.

Інцидент став приводом для запровадження на території окремих українських областей воєнного стану і обмеження на в’їзд до України для російських чоловіків, яким від 16 до 60 років.

Події у Керченській протоці вплинули на світову політику.

У Буенос-Айресі проходить відкриття саміту “Великої двадцятки”, на якому світові лідери обговорюватимуть найгостріші проблеми сьогодення.

Як повідомляє ВВС, очікують, що головними темами саміту стануть конфлікт України і Росії у Керченській протоці, вбивство саудівського журналіста Хашоггі, питання торгової політики і зміна клімату, повідомляє bbc.com

Журналісти з місця подій вже встигли звернути увагу на те, що президенти США і Росії не потисли одне одному руки. Коли лідери держав вишиковувалися для спільного фото, Володимир Путін першим піднявся на подіум, а Дональд Трамп просто пройшов повз нього.

Згодом, коли політики вирушили до зали пленарних засідань, президент РФ йшов попереду, Трамп тримався на відстані від нього.

Так само, звертають увагу журналісти, президент США уникнув рукостискання зі спадковим принцом Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом, якого вважають причетним до вбивства і розчленування журналіста в посольстві Саудівської Аравії в Туреччині.

Натомість привітався з ним Володимир Путін — причому їхнє рукостискання було відверто дружнім. На численних фото видно, як вони сидять поруч, щось обговорюють і сміються.
Напередодні зустрічі в Аргетині світова громадськість очікувала, що під час саміту G20 Трамп і Путін проведуть зустріч, проте напередодні президент США повідомив про її скасування. Рішення ухвалили через захоплення Росією українських суден в Керченській протоці.

“Зважаючи на той факт, що кораблі і моряки не повернулися до України з Росії я вирішив, що для всіх зацікавлених сторін буде краще скасувати заплановану зустріч в Аргентині з президентом Володимиром Путіним. Чекаю на новий змістовний саміт після того, як ситуація вирішиться!”, — написав Трамп у Twitter.

Той факт, що Трамп проігнорував і принца Саудівської Аравії, пов’язуть зі скандалом навколо вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в будівлі саудівського консульства в Стамбулі.

Ймовірно, з цієї ж причини “розвести” з Мохаммедом бін Салманом організатори вирішили президента Туреччини. На спільному фото їх розставили по різних кінцях подіуму.

Чому, виростаючи, діти не поважають своїх батьків

Американське онлайн-видання збанкрутувало і звинувачує у негараздах Facebook