Через технічні проблеми сотні тернополян не можуть підписати петицію “Про закриття торф’яної котельні на бульварі Просвіти, 9”

Поділитися

Більше трьох діб влада Тернополя не знала реєструвати петицію “Про закриття торф’яної котельні на бульварі Просвіти, 9” чи ні. Врешті, 20  березня, у п’ятницю ввечері, петицію змодерували і дозволили тернополянам голосувати, але фокус із затягування часу вдався. Тернополяни змарнували добу. За вечір в суботу, 21 березня, проголосувало з 19 години 30 хвилин 21 краянин. У неділю петицію підтримали 57 тернополян. Переглянути детальну статистику як голосували тернополяни можна похвилинно

Але проблема в тому, що сотні тернополян писали у соцмережах, месенджерах, телефонували автору петиції, що їм ніяк не вдається підписатись. І дійсно, автор петиції, журналіст Борис Машлянка зумів проголосувати за свою ж петицію лише з 4 спроби. На сьогоднішній день, чимало колег-журналістів, які поділяють погляди на цю проблему, досі не можуть підтримати петицію. Це ще можна було б зрозуміти, якби петицію не могли підписати з допомогою гаджета чи комп’ютера літні люди. Але підпис не можуть поставити молоді тернополяни, яким по 20-30-40-50 років. Скаржаться не тільки пересічні користувачі, жителі прилеглих будинків, але й програмісти та поважні підприємці.

У тернополян склалося враження, що влада робить все, щоб ускладнити легалізацію будь-якої громадської ініціативи, яка йде в розріз з інтересами керівництва Тернопільської міської роки.

Наразі тернополяни поширюють петицію Про закриття торф’яної котельні на бульварі Просвіти, 9 аби знайшлося три сотні краян, які поділяють їхні погляди. Суть петиції дуже проста: тернополяни вимагають у мера зобов’язати керівництво КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” закрити торф’яну котельню, розірвавши договір оренди з підприємством-орендарем ТОВ “Тернопільтепло”, яке орендує частину приміщень газових котелень під торф’яні котли.

 

Якщо мер Сергій Надал відмовить тернополянам, які жахливо мордуються від смороду і гулу торфяного жахіття, то на місцевих виборах у жовтні люди відмовлять меру в підтримці на виборчих дільницях.

Міський голова Тернополя Сергій Надал це зрозумів чітко і тому вирішив схитрувати – зробити якомога складнішою процедуру підтримки петиції. Якщо не набереться 300 голосів, заявити, що це невеличка група тернополян, які колотять, а все місто задоволене забруднення і смородом торф’яних котелень.

Саме тому важливо громаді Тернополя сконсолідувати зусилля і проголосувати за петицію. А далі змусити мера, як найнятого громадою чиновника, виконати волю тернополян.

Ми звернулись до адміністрації сайту петицій. Вони порекомендували ось такий алгоритм дій:

  1. Вийдіть зі свого облікового запису
  1. Натисніть у правому верхньому куті кнопку «Увійти» 
  1. Справа оберіть червоно-білий логотип EDEM

4.1. Оберіть «Вхід за допомогою BankID від ПриватБанку» , якщо у Вас є картка Приват з підключеною системою Приват24.

Або

4.2. «Інтегровану систему електронної ідентифікації», якщо у Вас є Електронний цифровий підпис або картка іншого банку. Перелік банків, у яких є опція BankID можна побачити, якщо натиснути на сторінці Інтегрованої системи «НБУ».

Здійсніть вхід та пройдіть коротку реєстрацію. В подальшому через EDEM можна буде заходити по логіну і паролю – не обов’язково щоразу використовувати BankID.

Про що йдеться у петиції?

Про закриття торф’яної котельні на бульварі Просвіти, 9

Із серпня 2019 року мешканці вулиць Бульвар Просвіти, 13 та 15, прилеглих будинків з вулиць Лучаківського,13 та Будного, 32а потерпають від діяльності котельні ТОВ “Тернопільтепло”, переобладнаної під використання торф’яної крихти . Більше двох десятиліть тут працювала котельня на газі, до роботи якої не було зауважень чи скарг. З серпня 2019 року тернополяни регулярно скаржаться на страшенний гул котельні у нічний період. Заміри фахівців держспоживслужби, сертифікованих лабораторій екологічних служб свідчать, що порушується чинне законодавство України. Рівень шуму перевищує усі допустимі норми. Не менших прикрощів завдає страшенний сморід та дим від роботи котельні. Рівень викидів діоксину сірки, зафіксований експертами, перевищує норми у 5 разів.
Навіть вигрузка торфу перетворюється на двогодинний звуковий терор.
Поруч із котельнею розташований дитячий садочок №35, школа №16 та стадіони тернопільського педагогічного університету. Дуже прикро, що юні тернополяни змушені дихати цією гидотою, яка, звичайно, не покращує здоров’я.
Мешканці нашого мікрорайону змушені відмовлятись займатись спортом, оскільки після 10-15 хвилин перебування на стадіонах викликає неприємні відчуття в горлі та органах дихання.
Торф’яні технології, встановлені на газовій котельні давно застарілі і від них відмовляються у Європі.
Також мешканці прилеглих вулиць не знали про громадські слухання щодо так званого переобладнання частини газової котельні під торф’яну.
Понад 500 тернополян нашого мікрорайону підписали звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Тернопільської облдержадміністрації та інших органів влади щодо заборони діяльності торф’яної котельні.
У нашому мікрорайоні юні тернополяни почали частіше хворіти, батьки розповідають про алергічні реакції дітей, яких раніше не було. У січні 2020 року мешканець Бульвару Просвіти захворів на онкологію. До того чоловік щороку перевіряв стан свого здоров’я і не скаржився на погане самопочуття.
Оскільки протягом тривалого часу працівники торф’яної котельні намагались привести роботу свого підприємства до норм чинного законодавства, але їм це не вдалося, просимо міського голову зобов’язати керівництво КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” закрити торф’яну котельню, розірвавши договір оренди з підприємством-орендарем ТОВ “Тернопільтепло”.

Станом на 26 березня зібрано 146 голосів із 300 необхідних.

 

Скільки у тернопільських лікарнях апаратів штучної вентиляції легень?

У Тернополі на самоізоляції лише 265 осіб, хоч на заробітках були десятки тисяч