Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко почав виправдовуватись чому не приїхав в епіцентр захворювань на коронавірус на Тернопільщині

Поділитися

3 квітня інтернет-газета “Про все” писала, що головний санітарний лікар України Ляшко навіть не приїхав до Монастириська, хоч прилітав до Тернополя гелікоптером, а потім, за рахунок коштів платників податків, полетів до столиці літаком.

Наш матеріал мав великий резонанс у соцмережах. Мешканці Тернопільщини і Монастирищини зокрема, підтримали нашу позицію. Негативна реакція на “візит для галочки” була оприлюднена у багатьох сайтах, постах українців у соцмережах. Критика дійшла і до Віктора Ляшка, який у соцмережі оприлюднив випрадання чому не приїхав до Монастирищини, де кількість хворих на коронавірус зашкалює, де лікарня була не готова до прийому хворих, де медики хотіли звільнятися. Якби не оранізованість місцевих мешканців та волонтерів, то ситуація була б катастрофічною. Саме тому тут українці відверто зневажають чиновників за бездіяльність. А бюрократи нахабно брешуть, що ситуацію у Монастириську “заполітизували”.

Віктор Ляшко пише у Фейсбуці:” Підсумок сьогоднішнього візиту на Тернопільщину. Зустрілись з медиками Козівської центральної районної клінічної лікарні, Тернопільської університетської лікарні, працівниками екстренної медичної допомоги. Провели засідання обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня.

А тепер про найважливіших. Про медиків.

1. Козівська центральна районна клінічна лікарня. Спершу хочу додати, що лікарня забезпечена засобами індивідуального захисту на найближчий час. Далі – оперативно будемо доукомплектовувати з різних рівнів.
Був сигнал, що масово звільняються працівники. Вияснили. Звільняються лише люди 65+. Але проблеми з кадрами існують, і це питання потребує системного вирішення.

Кілька тижнів тому головний лікар попередив співробітників, що у разі неможливості вийти на роботу когось із медпрацівників інфекційного або реанімаційного відділення, буде влаштоване ротаційне чергування. Хто чергує – вирішує сліпе жеребкування.

Коли в реанімаційному відділенні захворіла медична сестра, чергування-підстраховка випало на молоду дівчину, у якої 2 дітей, 9 членів сім’ї.
Медичний працівник зателефонувала головному лікарю з одним питанням: «Я виходжу працювати в реанімаційне відділення, а там вже є хворий із коронавірусною хворобою. Скажіть, де я буду жити?»
Головний лікар запропонував відділення, в якому є всі умови та відсутні пацієнти. На що отримав чіткий коментар: «Добре, завтра о 7 ранку я в лікарні, буду вчитись одягати та знімати засоби індивідуального захисту».
Чітко. Коротко. Професійно.

2. У тій же Козівській лікарні поспілкувався з іншою медсестрою, яку частина родини переконує звільнитися. Медик прийняла рішення залишитись. Максимально ізолюється вдома. Вважає за необхідне надавати медичну допомогу, тим хто потребує.
Залишив свій номер телефону і попросив, коли прийде зарплата повідомити про те, чи були доплати.

3. У тій же Козівській лікарні – лікар-інфекціоніст. 20 років стажу. Розчарування ставленням до служби в попередні роки і розуміння важливості її роботи в цей період часу. Що турбує? Головне не злягти від будь-якої хвороби, щоб не оголити відділення. І більше людяності від пацієнтів.

4. Тернопільська університетська лікарня.
Лікарня, яка дуже добре оснащена. В наявності необхідне медичне обладнання: ШВЛ, новітні монітори пацієнта.
В лікарні працюють багато висококласних спеціалістів. Наразі пустує. Чекає на пацієнтів. Медичний заклад буде приймати не просто пацієнтів з важким перебігом коронавірусної хвороби, а тих в кого складні супутні хвороби.

Але проблемне питання те, що і у всіх – зарплати. Лікар, який вчився багато років, щодня несе відповідальність за життя людей не може отримувати зарплату, яка не перевищує 5 тис грн.

Медичні працівники повинні отримувати достойну заробітну плату.

Міністерство охорони здоров’я прийняло наказ, що медичні працівники зайняті лікуванням пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками COVID-19, отримають доплату в розмірі трьох посадових окладів.

Далі – питання зарплат будемо вирішувати стратегічно.

❓Відповідаю на питання: Чому не поїхали до Монастириська?
Ще вчора розбирались із ситуацією.
Наразі в лікарні є 4 апарати ШВЛ. Місцеве управління планує закупити ще, на жаль, є дефіцит на ринку. Працівників забезпечено костюмами й респіраторами на найближчі дні, йде робота над повним забезпеченням усім необхідним. Ми на постійному зв’язку із головним лікарем.

Також прошу всіх медичних працівників з Монастириська, якщо у вас залишились невирішені проблеми, повідомте про це Департамент охорони здоров’я Тернопільської ОДА та напишіть мені в приватні повідомлення.

Звертаю увагу, що для економії часу та максимальної конструктивності вважаю за необхідне говорити саме з людьми, які на передовій безпосередньо, з медичними працівниками. Тільки вони можуть дати реальну картину.

Надіюсь, що нарешті українці зрозуміли цінність лікарів.

І саме ця пандемія дала нам унікальний шанс.
Шанс швидко звернути увагу на проблеми медичних працівників та змінити їх соціальний статус.

Важливо!
Після того, як пандемія COVID-19 завершиться (а вона завершиться), не забути про лікарів.

Не забути про інфекційні лікарні та відділення. Які справді роками можуть бути не задіяні. Але стають такими життєвонеобхідними у випадках епідемій.

Тому працюємо продуктивно далі, а не граємось в політику.

Якщо виникають проблеми – повідомляйте керівництво свого медичного закладу, обласний департамент охорони здоров’я, МОЗ. Будемо спільно вирішувати”,- пише головний санітарний лікар України Ляшко.

Чи задовольняє вас така аргументація Ляшка?

Згідно з даними обласного лабораторного центру станом на 10:00 5 квітня на Тернопільщині 160 випадків COVID-19, 2 – летальних.
106 – жителі Монастириського району (1 – летальний)
18 – жителі Заліщицького району
13 – жителі Козівського району (1 – летальний)
8 – жителі міста Тернополя
7 – жителі Кременецького району
3 – жителі Бучацького району
3 – жителі Підгаєцького району
1 – житель Тернопільського району
1 – житель Бережанського району

Підписати петицію за чисте повітря у Тернополі можна тут

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp 

На Тернопільщині станом на 10 годину ранку ніхто не захворів на коронавірус

Незважаючи на епідемію коронавірусу, з обласної лабораторії дані не надходять, а тому статистика радує чиновників, що ніхто не захворів