Які підсумки конференції “Crimea Global. Understanding Ukraine through the South”?

Поділитися

В період з 14 по 16 жовтня в Києві відбулася масштабна подія, яка зібрала представників з різних куточків світу на міжнародній конференції “Crimea Global. Understanding Ukraine through the South”

Участь в заході взяли представники експертного, наукового, громадського середовища з Індії, Індонезії, Катару, Малайзії, Нікарагуа, Уругваю, Кенії, Філіппін, Туреччини, Австрії, Естонії, Італії, Аргентини, Мексики, Колумбії, Судану, Чилі, ПАР, Вірменії, Бразилії, Лівії, Гани, представники опозиції уряду Ірану та Сирії, які мешкають за межами цих країн та ін.

Загалом, конференція об’єднала понад 300 учасників, які брали участь як особисто, так і в онлайн-форматі. До панельних дискусій долучилось 35 визначних спікерів з країн Азії, Африки, Латинської Америки,  які ділилися своїм досвідом та експертними знаннями з аудиторією.

Конференція відбулася за ініціативи Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим. Ця ідея була підтримана та реалізована партнерами з громадського сектору, зокрема ГО “Міжнародний центр Української Перемоги”, “Медійна ініціатива за права людини”, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, “Міжнародне партнерство за права людини, “Центр прав людини ZMINA”, “Коаліція “Україна. П’ята ранку” за підтримки Офісу Кримської платформи. Представництво разом з ними активно долучалось до організації заходу.

Під час церемонії відкриття виступили Перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук,  Постійна Представниця Таміла Ташева, Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх, Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Лауреат Нобелівської премії з літератури 2021 Абдулразак Гурна, лауреатка  Нобелівсьої премії миру 2011 Тавакуль Карман та лауреатка  Нобелівської премії миру 2022 Олександра Матвійчук.

В рамках конференції відбулося 9 дискусійних панелей, де учасники обговорювали низку актуальних питань, що стосуються викликів, пов’язаних з російською агресією в Україні та окупацією Криму. Кожна панель принесла унікальні погляди та інсайти, що стали основою для подальших обговорень та діалогу між представниками країн Азії, Африки, Латинської Америки та України. Теми панельних дискусій стосувались глобальної енергетичної та продовольчої безпеки, прав людини, деколонізації, нового міжнародного порядку, міжнародної безпеки, забезпечення правосуддя та засудження злочинів Росії на території України.

Крім того, конференція включала три сайд-івенти, які дозволили учасникам поглибити своє розуміння Кримського півострову та викликів, що постали перед українцями через російську агресію. Зокрема, під час сайд-івентів розглянулись наступні теми:  вплив війни та насильства під час неї на жінок різних країн,  притягнення злочинців до відповідальності та відновлення правосуддя щодо найтяжчих злочинів, які вчиняються в Україні та за її межами. Також в рамках конференції учасники відвідали Центр захисту прав дитини. Метою заходу було ознайомлення міжнародних гостей із ситуацією з порушенням прав дітей внаслідок агресії Росії проти України, а також висвітлення персоналізованих історій дітей, які постраждали внаслідок війни.

Міжнародні гості змогли відвідати і культурний захід в ресторані кримськотатарської кухні – Мусафірі, який став чудовим способом для учасників ближче ознайомитися з традиціями корінних народів Криму.

Доречно відмітити, що всі дні конференції її простір наповнювали надзвичайні роботи українських митців – Марії Куліковської та Юрія Нікітіна. Ці праці справили надзвичайне враження на міжнародних гостей та допомогло їм ще більше зануритись в проблематику наслідків війни, яку розгорнула Росія, історію України, спорідненість взаємодії кримськотатарського та українського народів.

В одному з трьох днів конференції учасники долучились до екскурсії визначними історичними місцями центру Києва. Зокрема, міжнародні гості побували на Михайлівській площі, Хрещатику та  відвідали національний заповідник “Софія Київська” – пам’ятку української архітектури та монументального живопису. Також учасники зустрілись із волонтеркою Татою Кеплер, яка з 2014 року займається напрямком медичної допомоги військовим.

Останній день конференції, 16 жовтня, завершився церемонією закриття, під час якої виступили Керівниця Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марія Томак та Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик та подякували міжнародним спікерам за візит до України, які подолали тисячі кілометрів, щоб прибути до Києва та подискутувати на надзвичайно важливі теми.  Марія Томак та Тетяна Печончик наголосили, що це тільки початок співпраці України та країн Азії, Африки, Латинської Америки, адже надалі ми будемо ще більш об’єднаними.

Ця конференція стала чудовою можливістю обміну ідеями та досвідом з представниками різних країн та культур і допомогла закласти основи для співпраці та розбудови міжнародних зв’язків з країнами Глобального Півдня у різних галузях. Всі учасники конференції як з України, так і з різних країн світу  відзначили важливість та унікальність цієї події.

Ми віримо, що обмін ідеями та досвідом, який відбувся під час конференції, матиме значущий вплив на подальший розвиток міжнародних відносин, закріплення суб’єктності України та сприятиме вирішенню глобальних викликів, що стоять перед сучасністю в контексті протистояння демократичних сил авторитарним режимам.

До зустрічі наступного року у вільному українському Криму!

Кожна четверта справа по зрадниках і колаборантах передана до суду

Любіть Україну, як сонце любіть