I котам би перепала рибка

Поділитися

5Щоосені, коли орендарі спускають воду в ставках і виловлюють товарну рибу, на тернопільських ринках з’являється делікатес для кицьок — мальок карася, плотви, краснопірки, верховодки й інших представників аборигенної іхтіофауни. Ту дрібноту нарекли «котячою радістю», бо купують її здебільш для домашніх пухнастиків.

Утім, підприємливим орендарям ставків од неї додатковий зиск. Пояснюють, мовляв, очищають водойми від «засміченості». Хоча не мають на те законного права. Бо, як значиться у документах, вони їх зариблювали «виключно для розведення, відгодівлі, вилову та реалізації коропа, товстолоба та білого амура». Отже, карась, окунь, щука, судак, лящ, плотва після сортування улову мають бути повернені в рідну стихію, де розмножуються природним шляхом. У них не вкладав копійку жоден орендар, отож вони не є чиєюсь приватною власністю.

«Але ж об’їдатимуть наших коропів, заважатимуть їм нагулювати вагу!» — невдоволено бурчать орендарі, намагаючись виправдати «прополювання» начебто зайвої іхтіофауни у ставках.

І справді, хоч табличку вчепи, що корм призначений для коропа, та карась все одно присусідиться. Проте й управа на того ласуна є: аби він надалі не переводив чужі харчі, спровадити його до найближчого громадського ставка, озера чи річки! І в законі про аквакультуру чітко виписати норму: спеціально вирощеним коропам дорога на ринок, а карасям у компанії з окунями, плоскирками та іншими «некультурними» видами — збагачувати катастрофічно збіднілі біоресурси місцевих водойм.

Якби орендарі дотримувалися цього правила, то, по суті, не було б причини для конфліктів із рибалками-любителями, адже останні мали б куди закинути вудочку. Та й котам, мабуть, щось перепало б.

Зенон МИХЛИК, “Сільські вісті”

Затримали на хабарі заступника начальника виправної колонії

Від народження з тавром