19 вересня у бережанському Музеї книги відбулася зустріч з Володимиром Шовкошитним

Поділитися

Бережанці завжди активно читають книги та з великою зацікавленістю знайомляться з авторами.
Саме тому 19 вересня у бережанському Музеї книги відбулася зустріч з Володимиром Шовкошитним. Він чудовий український поет, прозаїк, публіцист, перший заступник Голови Національної спілки письменників України (НСПУ). Крім цього Володимир Шовкошитний є громадським, політичним та державним діячем, доктором філософії в галузі політології, народним депутатом України І скликання. Він також ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» (1990–2003), один із засновників Української екологічної асоціації «Зелений світ».
На авторській зустрічі з бережанцями він розповів про Романа Коваля і його книгу «І стеком, і шаблею», про вшанування скульптора Михайла Гаврилка, перепоховання Василя Стуса, нові книги видавництва «Український пріоритет».

Директор Музею книги Лілія Зінчук і директор видавництва «Український пріоритет» Володимир Шовкошитний домовились про видання творів Маркіяна Шашкевича і Андрія Чайковського в рамках відзначення 30-річчя Музею книги.
В творчій дискусії взяли участь педагоги, працівники музеїв Бережан, депутат районної ради, голова РО Товариства «Меморіал» ім. В.Стуса Іван Головацький, заступник голови районної ради Роман Висоцький
А вже 22 вересня в краєзнавчому музеї відбулася зустріч з есеїсткою, перекладачкою, редактором Наталкою Римською (Львів – Варшава). Тут вона презентувала мемуарні книжки Анджея Хцюка «Атлантида» і «Місяцева земля». Організатором заходу були Бережанський краєзнавчий музей та міська громадська організація «Польське культурно-освітнє товариство імені блаженної Марцеліни Даровської». Модератор зустрічі був старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців.
Заходи стали своєрідним продовженням двох дуже серйозних подій, які щороку відбуваються у вересні: «ІХ міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур – 2013», присвячений 204-ій річниці від дня народження Юліуша Словацького у Кременці» та «20. Форум видавців у Львові».
У Кременці говорили про позитивну динаміку в українсько-польських стосунках. На Форумі видавців у Львові вперше було встановлений статус «Країна – Почесний Гість». Його отримала Польща, запропонувавши програму з 49 заходів та 48 авторів у складі польської делегації. Зірковим гостем 20. Форуму видавців у Львові став всесвітньо визнаний філософ і культуролог Зигмунт Бауман (Zygmunt Bauman). Гостями були Кшиштоф Зануссі, Леон Вишневький, Данута Валенса.
Книга нашого земляка бережанця Богдана Гудя «Ukraińcy i Polacy na Naddnieprzu, Wołyniu i w Galicji Wschodniej w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys historii konfliktów społeczno-etnicznych» (“Українці і поляки на Наддніпрянщині, Волині і в Східній Галичині в ХІХ і першій половині ХХ століття. Нарис історії етносуспільних конфліктів), отримала спеціальну відзнаку малого журі.
На початку зустрічі Галина Шатрук проінформувала про діяльність Польського культурно-освітнього товариства імені блаженної Марцеліни Даровської та представила гостей: Емілію Пілецьку (США), яка має родинні корені в селі Тростянець Бережанського району, і Малгожату Вроблевську – директора видавництва «Bukowy las» (Вроцлав, Польща).
Наталка Римська познайомила присутніх з біографією та творчістю Анджея Хцюка, представила його твори «Атлантида» і «Місяцева земля», які вийшли однією книгою у видавництві «Критика», прочитала оповідання «Голувко», в якому головний герой Голувко «був апостолом польсько-українського зближення», розповіла про себе.
Микола Проців зачитав кілька уривків з творів Анджея Хцюка, коротко розповів про українсько-польський «Діалог двох культур» в Кременці та польську програму Форуму видавців у Львові, презентував книги, які отримали гран-прі 20. Форуму видавців у Львові.
На завершення Галина Шатрук прочитала вірш Юліуша Словацького «Розмова з пірамідами» («Rozmowa z piramidami»).
Також нагадаємо, що 7 липня 2013 року Наталка Римська провела чудову творчу зустріч та презентацію книги в місті Бучач в рамках проекту «АРТ – двір», модератором якої був Віктор Гребеньовський.
Попереду багато цікавих зустрічей, адже зали Бережанських музеїв щодня радо очікують авторів та читачів.

Алла Соколовська
Лектор – екскурсовод Бережанського краєзнавчого музею

Інтимна комедія на грані фолу

***

Для чого насправді у Тернополі відкрили лабораторію? (опитування)

***

Андрій Рудан: ” Маю надію, що побратими і соратники колишнього міського голови знайдуть в собі сили аби визнати поразку”

***

Олег Вітвіцький оголосив вікторину “10 найсміливіших депутатів” (опитування)

***

Депутат Олег Вітвіцький:”Назріває новий будівельний скандал у Тернополі”

***

Набережну тернопільського ставу ремонтували з порушенням

***

Начальника Тернопільської освіти підловили

***

Що “здохло” у чортківському лісі?

***

Рибоохороний рейд ринками Кременця завершився конфіскацією 186 кг риби

***

Рибоохоронний рейд на річці Іква

***

Михайло Головко розповів чому не міг голосувати за Чортків

***

Чорткову дали статус міста обласного значення через гроші, великі гроші чи дуже великі гроші?

***

Чортків – це по дорозі до Євросоюзу!

***

Ігор Побер розповів про сльози нардепа, коли Чортків “не пройшов” перший раз (аудіо)

***

Іван Стойко розповів як домігся прийняття постанови по Чорткову (аудіо)

***

Як депутати голосували за надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування (весь список)

***

Громадськість проти передачі Почаївської лаври російській церкві

***

Олексій Кайда теж вітає Чортків

***

Чортків отримав статус міста обласного значення навіть без голосу свободівця Михайла Головка

***

313 нардепів надали Чорткову статус міста обласного підпорядкування

***

До Тернополя приїде Сергій Магера, який співав разом з Басковим і Монсерра́т Кабальє́

***

Голова ОУН Стефан Романів: За фальсифікації треба відповідати

***

Жінка завжди має залишатися жінкою!

***

Прокурорами Тернопілля встановлено порушення при наданні путівок на оздоровлення до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія»

***

Тернопільські податківці зустрілися з виробниками меблів та хліба

***

Налікували! 24 гривні витратили на ремонт зубів одного працівника тролейбусного депо

***

Сайт Тернопільської міської ради – найгірший в Україні

***

Такого дня Тернопільського Студента у файному місті ще не було!

***

Мер Тернополя розраховується за підтримку на виборах?

***

Відкритий лист до Міністра внутрішніх справ щодо ідентифікації міліції

Завдяки благодійному проекту “Здорові діти – щаслива Україна” Тернопільська обласна дитяча лікарня отримала три інфузомати

27 вересня Олексій Кайда проведе у Тернопол і прийом громадян