Нащадок Адама Міцкевича працює водієм тролейбуса

Поділитися

Дмитро Мішкевич разом з батьком приїхали сюди аж із Донецької області.

Молодий чоловік, дуже скромний і небалакучий, працює водієм тролейбуса, має дружину і доньку, які, через відсутність житла, мешкають у Деражні. А Дмитро – разом з батьком, Юрієм Євгеновичем, – у селі Іванківці Хмельницького району. Щоразу після роботи, о пів на дванадцяту ночі, розвозка висаджує його біля маслосирбази, і він уночі пішки йде до додому.

«Адам Міцкевич – двоюрідний брат мого діда Євгена, – розповідає Дмитро. – У дідуся ще був старший брат Адам, молодший – Зьозік (Юрій) та дві сестри – Ірина та Ольга».

Як розповів Дмитро, Адам з початком війни пішов у партизани. Якось упіймавши його, німці змусили показати, де ховаються партизани. Адам погодився, але завів їх у гори, у згубне місце. Коли вороги зрозуміли, що полонений не веде їх до партизанів, застрелили його.

Зьозік був наймолодший. Двадцятитрирічним, повертаючись з війни на коні (хлопець служив у кінній армії), так спішив до мами, що, не ховаючись скакав через поле. І став легкою здобиччю для німців – його застрелили з автомата.

Обидва, Адам і Зьозік, були неодружені.

«Ірина та Ольга – сестри-близнючки, – продовжує Дмитро. – З ними ми втратили зв’язок. Ще у 1983 році тато їздив до них у Волинську область, і більше вони не бачилися».

Рідний дід Дмитра Євген теж воював. На фронт він потрапив у 1942 році. Після одного з боїв з усієї роти залишилося в живих лише чотири чоловіки, в тому числі і Євген. Там і потрапив у полон до німців. Служив у них водієм, і якось, покинувши машину під лісом, втік.

«У батька був собака – вівчарка, якого він підібрав ще цуценям, – розповідає батько Дмитра Юрій Євгенович, з яким ми спілкувалися по телефону. – Такий був розумний, що ходив сам до магазину за покупками – тато чіпляв йому до шиї список продуктів і гроші, і продавщиця клала покупки у сумку, і собака приносив усе додому. І от з цим собакою тато й утік. Більше тижня пробирався лісом до наших.

Там його і впіймали, але зустріли як ворога, і там він дізнався, що таке справжній полон. Вважаючи його зрадником (був у німецькій формі, та й поляків росіяни не дуже любили), тата били, викручували руки, поперебивали всі пальці, прикладали розпечену праску…».

Але й від росіян Євген зумів утекти. Завдяки собаці. Його тримали у хліві, у рваній куфайці, хоч були страшенні морози. Собаку до нього не пускали, але розумний пес підрив лапами землю під дерев’яним хлівом. Батько побачив дірку і перебитими руками допоміг підривати зі свого боку.

Цього разу йшов лісами майже два місяці. На щастя, ліс знав добре, бо, можна сказати, виріс там і змалку ходив на полювання. Сам їв ягоди, собака їв сухарі, бо чоловік готувався до втечі – сам не їв, а собаці сушив.

«Тато розповідав, що коли побачив, – продовжує Юрій Євгенович, – що вона крутилася біля хліва (приходила і тихенько вила, даючи знати, що поряд), зрозумів, що з її допомогою зможе втекти.

За два місяці з Росії він пішки дійшов до України.

В якомусь селі його підібрала бабуся, яка зуміла вправити переломи, залікувати опіки. А тут знову росіяни підоспіли, і старенька сховала його у погріб, бо сама не знала, хто він – поляк чи німець.

І тут тато втретє потрапив у полон – до німців, але вже не втікав. Бо там хоч не били. Але коли почув, що війна закінчилася, і німці почали масово знищувати поляків та євреїв, втік. Без документів, бо всі папери забрали у російському полоні».

Євген єдиний повернувся з війни, тому що батько теж загинув на фронті.

А через три місяці вирішив податися на заробітки в Україну, оскільки був гарним будівельником та пічником. Зробив документи, але, щоб не було проблем з українською владою, у паспорті поправив «ц» на «ш». І так Міцкевич став Мішкевичем.

«Працював на лісоповалах, потім – на будівництві – у місті Староюзінка Донецької області, де зустрів нашу маму, Галину Іванівну, – розповідає Юрій Євгенович. – У них народилися Клава, Ольга, Олена, Лариса та я.

Однак, батько через перенесене став агресивним. Ще коли я був малий, пам’ятаю, як хто побачить його ще в кінці вулиці п’яного, мами і сестри удома вже не було (старші були в інтернаті). Залишався один я, бо хтось мав ним опікуватися. Прийде ложкою борщ бовтає: «Де мама?!». І тарілкою – мені в голову! Потім, коли заспокоювався і засинав, я кликав маму…».

З 14 років Юрій працював чоботарем, потім отримав професію токаря. Але довелося і провідником у поїзді бути, і асфальт класти. І весь час був при батьках, оскільки згодом обидвоє скалічіли, і Юрію довелося доглядати за двома лежачими інвалідами. Але це не завадило йому потрапити до армії. У 28 років…

Особисте життя у чоловіка теж не склалося. І зараз він живе лише заради Дмитра, допомагає йому, і за проблемами та важкою роботою рідко згадує свого великого предка, повідомляє газета “Є”

ВВ їде до Тернополя!

***

Тернопільські освітяни знайшли 153 помилки на 149 сторінках підручника з математики

***

Роман Безсмертний: “Новий статус Чорткова смердить “совком”!

***

Інтимна комедія на грані фолу

***

Для чого насправді у Тернополі відкрили лабораторію? (опитування)

***

Андрій Рудан: ” Маю надію, що побратими і соратники колишнього міського голови знайдуть в собі сили аби визнати поразку”

***

Олег Вітвіцький оголосив вікторину “10 найсміливіших депутатів” (опитування)

***

Депутат Олег Вітвіцький:”Назріває новий будівельний скандал у Тернополі”

***

Набережну тернопільського ставу ремонтували з порушенням

***

Начальника Тернопільської освіти підловили

***

Що “здохло” у чортківському лісі?

***

Рибоохороний рейд ринками Кременця завершився конфіскацією 186 кг риби

***

Рибоохоронний рейд на річці Іква

***

Михайло Головко розповів чому не міг голосувати за Чортків

***

Чорткову дали статус міста обласного значення через гроші, великі гроші чи дуже великі гроші?

***

Чортків – це по дорозі до Євросоюзу!

***

Ігор Побер розповів про сльози нардепа, коли Чортків “не пройшов” перший раз (аудіо)

***

Іван Стойко розповів як домігся прийняття постанови по Чорткову (аудіо)

***

Як депутати голосували за надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування (весь список)

***

Громадськість проти передачі Почаївської лаври російській церкві

***

Олексій Кайда теж вітає Чортків

***

Чортків отримав статус міста обласного значення навіть без голосу свободівця Михайла Головка

***

313 нардепів надали Чорткову статус міста обласного підпорядкування

***

До Тернополя приїде Сергій Магера, який співав разом з Басковим і Монсерра́т Кабальє́

***

Голова ОУН Стефан Романів: За фальсифікації треба відповідати

***

Жінка завжди має залишатися жінкою!

***

Прокурорами Тернопілля встановлено порушення при наданні путівок на оздоровлення до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія»

***

Тернопільські податківці зустрілися з виробниками меблів та хліба

***

Налікували! 24 гривні витратили на ремонт зубів одного працівника тролейбусного депо

***

Сайт Тернопільської міської ради – найгірший в Україні

***

Такого дня Тернопільського Студента у файному місті ще не було!

***

Мер Тернополя розраховується за підтримку на виборах?

***

Відкритий лист до Міністра внутрішніх справ щодо ідентифікації міліції

Один святковий тиждень із життя бібліотеки

Тернопільські освітяни знайшли 153 помилки на 149 сторінках підручника з математики